Boogschieten

Boogschieten is een sport waar met behulp van een boog pijlen worden weggeschoten naar een doel. Vroeger was de boog een jacht- en oorlogswapen, maar tegenwoordig is boogschieten vooral een concentratiesport. Hoewel in de Verenigde Staten wordt er nog wel gejaagd met een boog.

Bij VZOS wordt er o.a geschoten met onderstaande bogen:

Longbow

boogschieten met een Longbow

Een traditionele houten boog die van oorsprong uit Engeland komt. Deze boog is meestal uit één stuk hout gemaakt en hier wordt op de traditionele manier (zonder enige hulp of richtmiddelen) mee geschoten. Het oudste exemplaar van de longbow is gevonden in 1991 in de Ötztaler Alpen. Een natuurlijke mummie bekend als Ötzi had een longbow van 1,82 meter (72 in) gemaakt van taxus. Het lichaam is gedateerd rond 3300 voor Christus

Barebow

boogschieten met een Barebow

Is een recurve boog. Zowel een moderne metalen boog met losse latten, als een jachtboog die meestal uit één stuk hout is gemaakt. Een Barebow is een kale boog. Er worden geen hulpmiddelen, zoals een vizier, stabilisatie, klikker of markeringen op de boog gebruikt. Met deze manier van schieten kan er langs de pijl gekeken worden om het doel te raken. Er zijn ook schutters die een compound boog gebruiken waar geen richt hulpmiddelen op zitten (compound blank).

Recurve boog

boogschieten met een Recurve boog

Dit is de meest populaire traditionele boog op het moment. Ook wel lattenboog genoemd. Schieten met deze boog is een Olympische discipline. Bij deze bogen wordt doorgaans gebruikgemaakt van hulpmiddelen. Denkt u aan een vizier en stabilisatie om zo nauwkeurig mogelijk te schieten. Vanwege de vorm van het middenstuk gaat de pijl door het centrum van de boog. Hij vliegt dus meteen in de juiste richting. Een echte aanrader voor de beginnende boogschutter.

Compound boog

boogschieten met een Compound boog

Ook wel katrolboog genoemd. Het is een “hightech” boog met katrollen. Hierdoor kan de pees bij geringere booglengte toch ver worden uitgetrokken. Vrijwel altijd is de constructie zodanig dat er tijdens het uitrekken een krachtmaximum (piek) gepasseerd wordt. Hierdoor is de benodigde kracht die nodig is bij het richten tot 75% lager dan de kracht die nodig is om de boog uit te trekken. Het is een uitstekende jachtboog vanwege zijn nauwkeurigheid, efficiëntie en kracht.

Bij een reguliere competitie wedstrijd is het de kunst om tien keer drie pijlen in het centrum van het blazoen te schieten. Op een afstand van 18 meter kan dan 300 punten gescoord worden.

Wanneer de schutter behendig genoeg is met de boog kan er buiten geschoten worden. VZOS heeft een buitenbaan waar men kan oefenen op 90 meter van het blazoen.

Naast het schieten op de binnen- en buitenbaan bij VZOS zijn er nog meer locaties waar wedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden kunnen door VZOS worden georganiseerd of door andere verenigingen. U kunt ook meedoen aan wedstrijden in het buitenland. Denk aan 3D wedstrijden in het bos (boogschieten kan dus ook buiten in de natuur) waarbij er geschoten wordt op plastic dieren of veld schieten met hoogteverschil en aangepaste blazoenen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het boogschieten bij V.Z.O.S kijk dan of een aantal lessen iets voor u is.